4 tips voor het solliciteren

Een van mijn loopbaan clienten heeft recent gesolliciteerd. Zij had een vacature gezien die precies aansloot bij haar kwaliteiten en interesses. Na het eerste gesprek was ze erg enthousiast.

Ik vroeg haar wat haar zo leuk leek in de baan en zij antwoordde ‘ ik kan mijn eigen agenda bepalen en vind het leuk dat ik moet gaan reizen’. Al snel volgde een tweede gesprek. Ze belde me na afloop en ik hoorde al minder enthousiasme in haar stem. Het tweede gesprek, dat meestal meer inhoudelijk is, verliep dus minder vlot. De toon in het gesprek was anders, ze kreeg een paar lastige vragen en kennelijk sloot haar cv niet naadloos aan bij wat gezocht werd. De dag erna kreeg zee en afwijzing: ‘te weinig ervaring op een onderdeel van de functie’.

Wat kun je zelf doen om teleurstelling bij solliciteren zo veel mogelijk te beperken?

  • In bijna iedere vacaturetekst staat onderaan een persoon genoemd die je kunt bellen voor meer informatie. Bel altijd voordat je gaat schrijven!
  • Bereid een gesprek goed voor, bekijk de website van de organisatie of het bedrijf goed, verdiep je in de taken van de functie, lees vakliteratuur door en kijk op LinkedIn of iemand in jouw netwerk mensen kent die meer informatie kunnen geven. Door een goede voorbereiding en je voor te bereiden op ‘lastige vragen’ kun je deze tijdens het gesprek ook adequater beantwoorden.
  • Analyseer (reflecteer) achteraf: hoe vond je zelf dat het gesprek ging?, waarom was je zo enthousiast? Hoe zat het met je energie? Waren er aspecten die je minder leuk vond?
  • Kijk of het mogelijk is om wat je zo aansprak in de functie, door te voeren in je huidige functie

Teleurstelling bij solliciteren hoort er bij. Om een goede brief te schrijven is het belangrijk dat je goed motiveert waarom jij de juiste persoon bent die ze moeten aannemen. Door een goede voorbereiding ben je al langere tijd bezig met ‘stel dat ik er zou gaan werken, hoe is dat dan?’.

Tenslotte, als je het niet wordt, mag je daar van balen. Sterker nog, als je teleurstelling wel meevalt is het zelfs beter om op een volgende kans te wachten. De 4 adviezen kunnen je helpen. Blijf positief: er is een volgende kans!