Masterclass

Deze week samen met mijn collega het programma voor een masterclass gemaakt, die wij in september geven in het kader van “Zorg goed voor jezelf weken”.

We beginnen de masterclass met iedere deelnemer te vragen waar hij/zij trots op is om dat vervolgens aan een tweede deelnemer te vertellen. De opdracht aan de tweede deelnemer: luisteren en kijken. Met een glimlach op mijn gezicht droom ik even weg en denk terug aan de Vierdaagse van Nijmegen. Voor de 10e keer liep ik ‘m dit jaar. Mede door een goede voorbereiding én door het lekkere weer ging het dit jaar extra goed. Maar ook door de dagelijkse massage en de sfeer. Wat kan ik hier nu zelf als kwaliteiten uit halen en herken ik die? Ik bedenk: ‘focus, discipline, plannen en flexibel’. En omdat ik erover denk om volgend jaar de 50 km te gaan lopen ontkom ik er niet aan om ook ‘prestatiegericht’ te noemen. Ik herken deze kwaliteiten bij mezelf, alhoewel ik niet op alle even trots ben.

Ik werk veel met het kernkwadrant van Daniel Ofman. Met dit model krijg je een goed beeld van je kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. En je krijgt zicht op waar je allergie zit. Kort gezegd, kwaliteiten en uitdagingen geven je energie, en valkuilen en allergie kosten energie. Meestal zonder dat je het door hebt. Het maken van je kernkwadranten helpt je dus om je bewust te worden van je energiebalans.

Tijdens de week van de vierdaagse zitten zo’n veertigduizend mensen in een ‘bubbel’. Of noem het flow. Vanaf het moment dat je op de wedren je polsbandje om krijgt, wordt je uit je dagelijkse ritmes gehaald. Ieder jaar valt het weer op: mensen helpen elkaar, tonen respect en moedigen aan. Het is een groot feest, of je nu deelnemer, vrijwilliger of toeschouwer bent! Ik hou ervan!