Normaal….

Nog even en dan is alles weer ‘normaal’. Dat is iets wat ik regelmatig om mij heen hoor zeggen. Wat is ‘normaal’? Is dat met elkaar hossend op het terras? Weer alle dagen met elkaar in het OV onderweg naar het werk? Lange files op de snelweg? Verjaardagsfeestjes in de tuin met familie en vrienden?

Normaal is een definitie, die voor iedereen anders uitlegbaar is. Vergelijkbaar met ‘uitdaging’, een term die nogal eens gebruikt wordt in sollicitatiebrieven of in samenvattingen op LinkedIn.

Wat is voor jou een uitdaging in je werk? Hou je van afwisseling? Wil je in een dynamische, of juist rustige omgeving werken? Wil je afgebakende werk/prive balans, om mag het meer in elkaar overlopen? Wil je je kunnen verdiepen in een onderwerp? Wil je meer projectmatig werken? Hou je van veel contact met collega’s of werk je juist liever alleen, of in een klein team? Zo kan ik nog wel even doorgaan… Je merkt het al, de term uitdaging is voor iedereen anders uitlegbaar. Dat is waarom het noodzakelijk is om dit containerbegrip nader toe te lichten.

Hoe mooi zou het zijn als je voor jezelf een nieuw ‘normaal’ definieert, waar je nu even van kunt dromen en straks, zodra het weer kan, naar kunt toewerken?

Tijd voor reflectie

Voor mij, en veel anderen komt ’t er spontaan niet van, dat moment van reflectie. De afgelopen maanden heb ik ervaren als een groot reflectiemoment. Heb ik de drie belangrijke pijlers, werk privé en wonen wel op orde?

Maak ik de ene pijler niet belangrijker, of juist onbelangrijker, dan de ander? Waar sta ik over 10 jaar? Wat voor werk doe ik dan? Waar woon ik? Hoe staat mijn gezondheid ervoor? Hoe gaat het mijn relatie? Wie zijn mijn echte vrienden? De antwoorden op bovenstaande vragen zijn niet 1-2-3 te bedenken. En toch is het heel goed om dat moment zo af en toe in te bouwen voor jezelf. De coronatijd heeft grote economische gevolgen. Sommige sectoren, zoals de evenementenbranche, de cultuursector en de horeca, weten dit maar al te goed. Straks zal het overslaan naar andere sectoren.

Begin dit jaar hadden we een goed arbeidsklimaat, er werden loopbaanstappen gezet en daardoor kwamen er kansen voor jongeren om een volgende stap te zetten. Een onzekere tijd heeft tot gevolg dat minder loopbaanstappen worden gezet, wat niet wegneemt dat het juist nu de gelegenheid geeft om via een loopbaantraject meer zicht te krijgen op je kwaliteiten en drijfveren. Een goede voorbereiding maakt dat je kritischer vacatures bekijkt en nog gerichter te werk kunt gaan bij het solliciteren. De overheid biedt de mogelijkheid om per 1 augustus 2020 een gratis ontwikkeladvies bij mij te volgen. Ik vertel je er graag meer over!

Teleurstelling hoort erbij!

Een kandidaat ontving deze week een afwijzing. Zij was binnen korte tijd twee keer op sollicitatiegesprek geweest voor een functie waarvan zij dacht dat deze precies bij haar paste. Na afloop belde ze en ik vroeg haar of ze teleurgesteld was. Het was even stil… ‘niet echt’. ‘Oh, dat is wel verrassend’.  ‘Ja, dat vind ik ook’.

In het kort vertelde ze hoe het was gegaan. Het eerste gesprek, dat meestal wordt gebruikt om wat meer van jou als persoon te weten te komen, verliep soepel. Na afloop van dit gesprek was ze dan ook enthousiast. Ze ging zich zelfs al inbeelden hoe het zou zijn als ze daar zou werken. Diezelfde dag werd ze al uitgenodigd voor een tweede gesprek. In dit gesprek komt het aan op de inhoud van dje functie. En kun je vragen verwachten als ‘wat heb je ons te bieden?’ en ‘waar zit nu precies je kennis en ervaring?’, of ‘ Heb je netwerk in de branche?’. 

Het tweede gesprek verliep voor haar veel minder vlot. Sommige vragen kon ze goed beantwoorden en weerleggen. Bij een enkele vraag lukte dat echter niet. Achteraf geeft ze toe: ‘ik liep na het gesprek al minder enthousiast weg’.  Eigenlijk zou ze direct ’s avonds al gebeld worden en dat werd uiteindelijk de volgende ochtend. Nog een signaal dat ook niet ongemerkt aan haar voorbij was gegaan.

Inmiddels zijn we twee dagen verder. Min of meer was ze al voorbereid op de afwijzing, en als ze helemaal eerlijk naar zichzelf was, ze zag het zelf ook minder zitten. Gelukkig kan ze de ervaring wel goed afronden. Op een sollicitatiegesprek kun je je voorbereiden, maar of het klikt, dat zal ter plekke moeten blijken!

“We” hebben gewonnen!

Afgelopen mei vond het Eurovisie Songfestival plaats in Tel Aviv.

Net als 4,5 miljoen andere Nederlanders heb ik zaterdagavond naar de, tot het laatst toe zeer spannende, finale van het Eurovisiesongfestival gekeken. Als muziekliefhebber zat ik vanaf 21.00 uur op de bank, en hield ik een lijstje bij van de vertolkte liedjes, met als categorieën zeer goed, goed, ruim voldoende, voldoende en onvoldoende. De meeste van mijn vinkjes gingen daarbij overigens naar de laatste twee categorieën en dan was ik nog mild gestemd. De ‘zeer goed’ gaf ik aan het prachtige lied Arcade van Duncan Laurence .

““We” hebben gewonnen!” verder lezen

Nieuwe website is klaar!

Hier is ie dan, de nieuwe website van Zinnich.

En wat ben ik ongelofelijk trots, want ik heb ‘m namelijk zelf gemaakt. Ik had nooit verwacht dat ik dit zou kunnen. Ik ben ‘in de cirkel’ gestapt en heb me begin van het jaar aangemeld voor een cursus WordPress bij Beeldfabriek010. In 8 avonden heb ik geleerd hoe het pakket werkt. Mijn doel was om na de laatste les de website te publiceren.

Lees verder