Stap in de cirkel

Een dierbare oud-collega gebruikte vaak het begrip ‘stap in de cirkel’, waarmee ze bedoelde: blijf niet aan de zijkant staan, als je iets wilt veranderen, doe het dan door bewust een stap te zetten. Of anders gezegd: verplaats je van ‘de beste stuurlui staan aan wal’ naar ‘ik ga het avontuur aan’.

Afgelopen maand volgde ik een workshop Provocatief coachen, georganiseerd vanuit de beroepsvereniging NOLOC waar ik sinds 2007 lid van ben. Net als bij andere beroepsgroepen moet, maar voor mij is het ‘wil’, ik mij nascholen om mijn erkenning als loopbaanprofessional te rechtvaardigen. Als er een interessant onderwerp langskomt, meld ik mij aan voor een workshop.  

Wat is provocatief coachen?

In het kort: het is een coachstijl, waarbij patronen snel zichtbaar worden. Mijn conclusie is wel dat je persoonlijkheid daarbij van belang is. Want ben je een flapuit, dan is het toch iets heel anders dan wanneer je juist heel zorgvuldig je woorden kiest. In ieder geval is provocatief coachen een techniek, die je kunt toepassen als je denkt dat deze bij jou als coach past. Mijn trajecten zijn kort en ik kom al snel to-the-point dus stap ik die avond binnen met de verwachting dat provocatief coachen wel bij mij past.

Voor mij is het essentieel dat voordat ik mijn cliënt vraag iets te doen, ik dat ook eerst zelf heb ervaren.  Sinds 2001 ben ik, eerlijk gezegd ook soms met enige terughoudendheid, in de cirkel gestapt. Bij iedere test voelde ik spanning, er komt toch niet iets uit wat ik niet wil weten? Bij een cursus emotioneel lichaamswerk kwam, eerlijk gezegd, wel eens de gedachte bij mij op ‘wat ben ik aan het doen?’. En hoewel ik mijzelf niet creatief vind, ik heb toch best aardige tekeningen en beeldjes weten te produceren. Door al deze ervaringen heen heb ik zo in de loop der jaren mijn eigen coachstijl ontwikkeld.

De workshop

De ruimte is afgeladen vol met deelnemers. Alle stoelen zijn bezet. De trainster houdt een korte introductie. Ze vraagt ons al snel om een grote cirkel te vormen. Dat is mooi denk ik, we worden direct aan het werk gezet! We krijgen de vraag: wat denk je dat jou belemmert om een goede provocatieve coach te zijn? Aan de eerste deelnemer wordt gevraagd om een stap naar voren te zetten en daarbij te zeggen wat haar belemmert. Ik zie de spanning, ze noemt hardop wat haar belemmert en dan wordt aan de rest van de groep gevraagd om als één antwoord daarop te herhalen wat zij net ervoor heeft uitgesproken. Eén voor één stappen de deelnemers vervolgens in de cirkel. Ook ik, ergens halverwege, en ik spreek mijn bedachte belemmering uit: ik ben een kat-uit-de-boom kijker. De groep herhaalt: het gaat je niet lukken om een goede provocatieve coach te zijn, want je bent een kat-uit-de-boom kijker. Ik merk dat mijn belemmering als snel minder als een belemmering voelt. We volgen iedere deelnemer en herhalen wat haar of hem belemmert. We letten blijkbaar goed op.. er is nog één deelnemer te gaan…alleen zij stapt niet in de cirkel.